A Regular Column: Wrapping a glulam

John & Lisa were remodeling their 1901 home and had a glulam beam installed in the spacious downstairs. Originally, the glulam was intended to contrast the original ship-lap walls that were in amazing shape, preserved under a century's worth of wallpaper. Once the ship-lap was steam cleaned the glulam looked imposing and competed with the ship-lap for visual attention.

We wrapped the glulam in Birch plywood and created columns on either side of the room to create a unified look which also helped separate the two distinct types of ship lap used in the original build. The original plan was to install the Birch plywood, stain and finish it to compliment the ship-lap but the distributor accidentally dropped prefinished Birch instead of A-1 sanded. The mistake was in our favor and so we decided the pre-finished birch could be painted white to tie into the mill work. Once the floors are re-finished we should have some great before and after photos.